Dialektus Fesztivál

logo-Hungary

A Dialektus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál célja, hogy Európa legizgalmasabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjeit mutassa be a magyar közönségnek. A versenyprogramba elsősorban olyan filmeket válogattunk, amelyekben a kulturális antropológiai nézőpont érvényesült: komoly terepmunkán alapultak, a film szereplőinek értékrendjét tükrözték és bizonyságot tettek a filmrendező személyes bevonódásáról.

A vetítések, a meghívott rendezőkkel, producerekkel, szereplőkkel és a filmszakma más szakértőivel folytatott beszélgetések igazi szakmai eseménnyé emelték a fesztivált. A 4-5 napos rendezvényen a nemzetközi mezőny mellett magyar néprajzi filmverseny, retrospektív program és worksopok kerültek megrendezésre.

A Dialektus Fesztivál alapítványunk első és egyben legfontosabb projektje volt, amit 2002 és 2010 között összesen 6 alkalommal szerveztünk meg. A Dialektus fejezte ki leginkább azt, amit gondolunk a dokumentumfilmezésről és a kultúrák közti párbeszédről, és ami leginkább megtestesítette alapítványunk misszióját. Filmgyűjteményünk és későbbi filmterjesztési projektjeink kiindulópontja is a fesztivál volt. A finanszírozás előteremtése sajnos olyan terheket rótt ránk, hogy 2010 után – bizonytalan időre – le kellett mondanunk a fesztivál megszervezéséről.

web: http://dialektusfesztival.hu/

facebook: https://www.facebook.com/Dialëktus-Európai-Dokumentum-és-Antropológiai-Filmfesztivál-128021460550196

Share it onShare on Facebook